Forskriften er fastsatt av bystyret i Flekkefjord kommune 30.05.2024, sak 31/24, med hjemmel i lov 9.juni 2023 nr.30 om grunnskolen og den vidaregåande opplæringa (opplæringslova) § 2-2 fjerde ledd.
§ 1 Formål og virkeområde Formålet med forskriften er å bidra til å begrense skolefravær slik at elevene deltar mest mulig i skolehverdagen og lærer mest mulig. I tillegg skal forskriften tydeliggjøre prinsipper for vurdering av søknader om permisjon fra skolen, og sikre en riktig og lik behandling av søknader om permisjon fra grunnskolen i Flekkefjord kommune. Kommunens praksis for å innvilge permisjon skal være forutsigbar for foresatte, ansatte og ledelse. Forskriften gjelder pliktig grunnskoleopplæring etter opplæringsloven §2-2, og omfatter alle elever i grunnskolen i Flekkefjord.
§ 2 Krav om forsvarlighet Regler om permisjon er regulert i opplæringslova § 2-2, fjerde og femte ledd: «Kommunen kan gi en elev permisjon frå skolen dersom eleven får ei opplæring som samla sett er forsvarleg. Kommunen gir forskrift om permisjon frå skolen. Ein elev høyrer til eit anna trussamfunn enn Den norske kyrkja,har rett til permisjon frå skolen dei dagane trussamfunnet har helgedag, dersom foreldra sørgjer for den opplæringa må til for at eleven skal kunne følgje med i opplæringa etter fråværet» a) Skolen skal ta stiling til om det er forsvarlig at eleven får permisjon og er borte fra skolen i et kortere tidsrom. Momenter som er sentrale i forsvarlighetsvurderingen er beskrevet i § 3 i denne forskrift. b) Utdypende retningslinjer for vurdering av permisjonssøknad er beskrevet i punkt 3.1 (Skolens undervisningsopplegg i permisjonstiden). c) Unntak fra forsvarlighetsvurderingen er beskrevet i punkt 3.2. Om skolen kommer til at den ikke kan innvilge permisjon, skal søknaden bli avslått. Permisjon blir gitt under forutsetning av at foreldre sørger fro at eleven får nødvendig opplæring. Hvilke krav som stilles til opplæring i permisjonstiden, må skolen vurdere ut fra hva som er nødvendig for den enkelte elev. Elever kan kun få permisjon hvis opplæringa samlet sett er forsvarlig(§§ 3 og 4).
§ 3 Vurdering av forsvarlighet Forutsetningen for at en søknad om permisjon innvilges, er at skolen finner det forsvarlig at eleven er borte fra skolen i et kortere tidsrom. I vurderingen er det forhold som har betydning for eleven sin opplæring det skal tas hensyn til. Relevante momenter er blant annet: - Eleven sitt læringsutbytte - Eleven sin fraværshistorikk; eksempelvis udokumentert fravær, mange tidligere permisjoner eller stort fravær( over 20%). - Barnets beste og hva eleven selv mener - Skolen sitt undervisningsopplegg i permisjonstiden( se punkt 3.1).
§ 3.1.Skolen sitt undervisningsopplegg i permisjonstiden Skolen skal som hovedregel ikke innvilge permisjon i perioder med forberedelse og gjennomføring av: - Nasjonale kartleggingsprøver - Nasjonale prøver - Leirskole - Heldagsprøver på ungdomstrinnet - Eksamen; muntlig og skriftlig Det siste halvåret på 10.trinn er viktig med hensyn til sluttvurderingen. Dette vil til vanlig medføre at det ikke er forsvarlig å gi permisjon over flere dager(mer enn tre) i denne terminen.
§ 3.2 Rett til permisjon ved religiøse helligdager § 2-2, femte ledd i opplæringsloven gjelder rett til permisjon fra grunnskoleopplæringen for elever som ikke er medlemmer av Den norske kirke. Retten til permisjon etter denne regelen er absolutt, og skolen skal ikke foreta en forsvarlighetsvurdering. Elevene har rett til permisjon på alle helligdagene innenfor trossamfunnet de tilhører. Det stilles ikke krav til at eleven selv må vær medlem av trossamfunnet. En viss tilknytning og ønske om å feire sammen med nær familie som er medlem av trossamfunnet er tilstrekkelig. Feiring av nasjonale høytidsdager og liknende er ikke omfattet av denne regelen.
§ 3.3 Øvre grense for permisjon per skoleår Elever kan innvilges inntil 10 dager permisjon per år, dersom eleven får en opplæring som samlet sett er forsvarlig. De 10 dagene kan fordeles over flere permisjoner. Dersom en søknad overskrider kommunen sin maksimale grense for permisjon, og søknaden ikke er innvilget, må eleven skrives ut av skolen for den tiden det ikke innvilges permisjon. I det tidsrommet utskrivingen gjelder, må eleven og foresatte forholde seg til reglene om hjemmeundervisning,jmf opplæringslova § 2-2, første ledd.
§ 3.5 Permisjon i 1-3 dager Søknader om permisjon i 1-3 dager innvilges, så lenge skolen vurderer at det er forsvarlig og at det ikke tas permisjon i perioder hvor det foregår forberedelser til eller gjennomføring av faste prøver, jmf §§ 3.
§ 3.6 Permisjon i 4-10 dager Søknad om permisjon i 4-10 dager skal innvilges, dersom vilkårene i § 3 er oppfylt og tungtveiende grunner taler for det. Tungtveiende grunner kan for eksempel være spesielle arrangementer eller markeringer knyttet til politisk arbeid, organisasjonsarbeid eller familie, eller deltakelse ved idrettslig eller kulturell konkurranse/stevne på høgt nivå.
§ 4 Utenlandsopphold Etter tre måneder i utlandet regnes ikke barn lenger som bosatt i Norge, og omfattes dermed ikke av opplæringsplikten i henhold til opplæringsloven § 2-2,annet ledd. I de tilfellene der foreldrene gir skolen beskjed om utenlandsopphold over tre måneder på forhånd, faller plikten bort ved avreisedato. I alle andre tilfeller faller plikten bort når utnelandsoppholdet har vart i mer enn tre måneder. Tremåndersregelen gjelder uavhengig av skoleruta, det vil si uavhengig av om oppholdet delvis legges til skolenes ferier.
§ 5 Ugyldig fravær Eleven vil få ugyldig fravær dersom eleven ikke har søkt om permisjon, eller har fått avslag på søknad om permisjon, og likevel ikke møter på skolen. Eleven får også ugyldig fravær dersom eleven kun har fått delvis innvilget permisjon, og likevel er borte fra skolen.
§ 6 Saksbehandlingsregler Søknad om permisjon skal sendes til skolen 14 dager innen permisjonen skal starte. Rektor har delegert myndighet til å fatte vedtak i saker om elevpermisjoner. For permisjoner med varighet på inntil to dager, kan rektor delegere myndighet til å innvilge permisjon til elevens kontaktlærer. Rektor skal alltid behandle søknader hvor det blir gitt avslag. Vedtak skal bygge skolen sin forsvarlighetsvurdering, skjønn og en individuell vurdering sett i sammenheng med de føringer som framkommer i § 3.
§ 7 Klagerett Vedtak om permisjon fra skolen er et enkeltvedtak som det kan klages på. Klagefristen er 3 uker fra vedtaket er kommet fram til parten, jmf forvaltningsloven § 29. Klagen sendes til den som har fattet vedtaket, i dette tilfellet rektor ved skolen. Dersom rektor vurderer at det ikke er grunnlag for å imøtekomme klagen sendes klagen til skoleeier. Dersom vedtaket opprettholdes, sendes klagen videre til statsforvalteren i Agder.
§ 8 Iverksettelse og opphør Denne forskriften trer i kraft 01.08.2024, og gjelder fram til ny forskrift blir vedtatt